Een werkgever kan eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet of de WIA. Dit houdt in dat een werkgever minder premie hoeft te betalen voor de werknemersverzekeringen. Op het moment dat een werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt en degene aanspraak kan maken op een uitkering, zal de werkgever op moeten draaien voor deze kosten in plaats van het UWV. De werkgever draagt hierdoor meer risico. In deze blog zullen we hier nader op in gaan.
In beginsel heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting voor de duur van 2 jaar. In sommige gevallen kan aanspraak worden gemaakt op een Ziektewetuitkering. Na 2 jaar ziekte kan een werknemer in aanmerking komen voor een WIA-uitkering (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Een werknemer zal nog steeds inspanningen moeten verrichten ten aanzien van zijn/haar re-integratie.
Na een ziekteperiode van 2 jaar kan een werkgever een ontslagvergunning aanvragen voor de werknemer. Het UWV zal daarnaast gaan beoordelen of een werknemer in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Indien dit het geval is en de werkgever een eigenrisicodrager is, zal de werkgever voor de duur van 10 jaar op moeten draven voor de kosten van deze uitkering voor haar (ex-)werknemer. Daarnaast is een werkgever verplicht tijdens deze periode re-integratie inspanningen te verrichten. Het contact met de werknemer zal dus aanhouden. In principe neemt de werkgever als eigenrisicodrager de rol van het UWV over.
Voor een werknemer zal het uiteindelijk weinig verschil maken of de werkgever eigenrisicodrager is of niet. Een werkgever daarentegen zal zich af moeten vragen wat de beste optie is. Het risico lopen dat er gedurende 10 jaar een uitkering moet worden betaald of maandelijks minder premie afdragen?
Bent u eigenrisicodrager en zou u graag meer informatie willen over de regelingen t.a.v. ziekte? Neem gerust contact met ons op. Onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten helpen u graag verder.
SPRAAQ gebruikt uw gegevens alléén om contact op te nemen.
Wij zijn aangesloten bij de geschillencommissie Advocatuur