Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Huis verhuurt, maar toch zelf nodig? Zo kan je de huurovereenkomst opzeggen! 

dringend eigen gebruik

Heb jij een woning, appartement of bedrijfsruimte voor langere verhuurt die je toch zelf weer nodig hebt? Dan kan je de huurovereenkomst misschien toch opzeggen. Hiervoor heb je een wettelijke opzeggingsgrond nodig, in dit geval is dat het beroep op dringend eigen gebruik. Aantonen dat er in jouw situatie sprake is van dringend eigen gebruik is niet makkelijk. Je leest hier waar je aan moet voldoen en hoe je dit kan aantonen!

Je kan allerlei redenen hebben waarom jij het verhuurde zelf wilt gaan gebruiken. Misschien heb je vanwege een echtscheiding een eigen woning nodig of wil jij vanwege gezinsuitbreiding juist in het pand gaan wonen. In de wet staat in artikel 7:274 BW dat je de huur kan opzeggen vanwege dringend eigen gebruik. De rechter zal jouw opzegging streng beoordelen en er is zeker een kans dat jouw verzoek niet wordt toegekend door de rechter. Je wilt daarom voorkomen dat er een belangenafweging wordt gemaakt. Dat pak je zo aan!

Welke vereisten gelden bij dringend eigen gebruik?

Voor dringend eigen gebruik is vereist dat je als verhuurder aannemelijk maakt dat jij het verhuurde persoonlijk in duurzaam gebruik wilt nemen en dat jij het verhuurde daartoe dringend nodig hebt. Dit houdt in dat je moet aantonen dat jij de woning zelf of persoonlijk gaat gebruiken  voor langere tijd en ook dat het voor jou dringend is.

Bij het opzeggen van een huurovereenkomst van bedrijfsruimte is het belangrijk dat er voor een belangenafweging in beginsel geen plek is: het is noodzakelijk dat er geen twijfel bestaat aan het dringend eigen gebruik. Jouw aangevoerde reden moet goed onderbouwd worden, zodat de tegenpartij hier geen argumenten tegen kan aanvoeren. Bij de verhuur van woonruimte zal er buiten vorenstaande vereisten wel een belangenafweging plaatsvinden.

 Je hebt de woning dringend nodig voor eigen gebruik

Een belangrijk vereiste is dat je kan aantonen dat je de woning nodig hebt, omdat je er zelf in wilt gaan wonen en daar een dringende reden voor is. In sommige situaties kunnen ook de toekomstige omstandigheden een rol spelen bij het aantonen van de dringendheid.

De dringendheid betekent niet dat er geen enkele andere oplossing denkbaar is voor jou dan het wonen in de woning die jij verhuurd hebt. Er wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheid dat je een andere woning koopt of huurt. Zou jij een laag inkomen hebben, dan kan het mislopen van huurtoeslag een reden zijn waarom je de woning juist wel dringend nodig hebt. Vanwege het eigendom van de woning kom je namelijk niet in aanmerking voor deze toeslag. Ook speelt het belang dat jij hebt bij de locatie van de woning een rol in het vaststellen van het dringend eigen gebruik. Jouw belang is bijvoorbeeld groter wanneer je een omgangsregeling hebt met een kind dat in die omgeving woont of als jouw werk in die woonplaats is.

Advocaat gespecialiseerd in huurrecht

SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Nijmegen, Hengelo, Utrecht, Amsterdam, Zwolle of Den Haag.

Ook interessant

onderhuur woning
Onderhuur zonder toestemming. Dit kan je als verhuurder van een woning doen!
Gedeeltelijk-zieke-docent
Gedeeltelijk zieke docent wordt deels ontslagen en deels herplaatst