Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Huur bedrijfspand verhogen? Zo doe je het goed!

huur bedrijfspand verhogen

Als je de huur van jouw bedrijfspand wilt verhogen moet je de spelregels goed volgen. Je kan de huur niet op ieder willekeurig moment verhogen met een bepaald bedrag. Wil je de huur van het bedrijfspand verhogen? Dit is hoe je dat goed doet.

Redenen huur bedrijfspand verhogen

De huurprijs van een bedrijfspand mag worden bepaald door jou als verhuurder. Als de huur eenmaal is vastgelegd, kan je dit bedrag niet zomaar verhogen. Daar heb je een reden of een grondslag voor nodig. Geldige redenen die in dit artikel verder besproken worden zijn:

  • Je kan de huurprijs aanpassen aan het eind van de huurperiode. De huurder moet instemmen met jouw voorstel.
  • Verhoging op basis van de periodieke indexering. Deze mogelijkheid moet opgenomen zijn in de huurovereenkomst.

Huurprijs bedrijfspand verhogen vanwege indexatie

Voor het verhogen van de huurprijs van het bedrijfspand op basis van de gestegen index, moet deze mogelijkheid in de huurovereenkomst worden vastgelegd. De index is een maatstaf waarmee de inflatie wordt gemeten. Als je deze periodieke indexering niet vastlegt in de huurovereenkomst, mag je de jaarlijkse inflatie dus niet doorberekenen in de huurprijs. Zeker in jaren waarin de inflatie hoog is, kost het ontbreken van deze clausule jou veel geld. Let hier dus op voordat je de huurovereenkomst ondertekent. Om de berekening  van de huurprijs verhoging makkelijk te maken is het verstandig om in de clausule op te nemen dat de periodieke indexering wordt berekend op basis van de gegevens van het CPI.

Huurprijs verhoging aan eind huurperiode bedrijfspand

Een ander moment waarop de huur van middenstandsbedrijfsruimte (art. 7:290 BW) mag worden verhoogd is aan het eind van de huurperiode. Over het algemeen is een huurperiode van een zogeheten 290 winkelruimte vijf jaar en na deze periode kan jij met de huurder in gesprek gaan over een nieuwe huurprijs voor het pand. Je bent niet geheel vrij in de verhoging, want de huurprijs moet in verhouding staan tot de huurprijzen van andere panden op een locatie die min of meer gelijk is en de huurprijs mag niet bovenmatig zijn. Wat voor soort bedrijven in die andere panden zitten is niet van belang. Als je met de huurder niet tot een akkoord komt dan kan je een deskundige vragen om onderzoek te doen naar vergelijkbare panden en de huurprijzen. Zou dat geen optie zijn, of kom je na het onderzoek van een deskundige nog steeds niet tot een akkoord, dan kan je de rechter vragen om een beslissing te nemen.

Let wel: vorenstaande geldt dus niet voor de verhuur van overige bedrijfsruimte (art. 7:230a BW). Dit type bedrijfsruimtes, zoals een kantoorruimte of opslaghal, hebben minder uitgebreide huurbescherming dan de middenstandsbedrijfsruimte.

Advocaat gespecialiseerd in huurrecht

SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Alkmaar, Den Helder, Breda, Den Bosch, Amsterdam, Leeuwarden of Den Haag.

Ook interessant

Obesitas-in-het-arbeidsrecht
Obesitas in het arbeidsrecht
Ontslag tijdens ziekte
Ontslag tijdens ziekte