Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Huurder betaalt elke keer te laat. Zo pak je dit als verhuurder aan!

huur te laat

Na het sluiten van de huurovereenkomst hebben zowel jij als de huurder rechten en verplichtingen. Een van de verplichtingen van de huurder is het betalen van de huur. De huur moet volledig en ook tijdig betaald worden. Als de huurder de huur steeds weer te laat betaalt is dit heel vervelend voor jou. De kans bestaat natuurlijk ook dat de huur dan op een dag helemaal niet meer betaald wordt. Wat kan je doen bij te late betalingen? Dit zijn tips!

Wat als mijn huurder de huur te laat betaalt?

In de huurovereenkomst staat wanneer de huur betaald moet zijn. Meestal is dit voor de eerste dag van de komende kalendermaand. Als de huurder de huur op dat afgesproken moment niet heeft betaald, is hij te laat met betalen en is hij in verzuim. Op grond van de vaak toepasselijke voorwaarden is de huurder dan een boete (van meestal minimaal € 300,-) verschuldigd. Ook is er sprake van wanprestatie, omdat de huurder de afspraken die hij met jou maakte niet nakomt. Over het algemeen vormt een keer de huur te laat betalen geen probleem, dat kan een ieder gebeuren. Dat verandert als het geregeld gebeurt dat de huur te laat wordt betaald.

Mijn huurder betaalt de huur geregeld te laat

Een keer de huur te laat betalen is over het algemeen geen reden om de huurovereenkomst te laten ontbinden. De gevolgen van het ontbinden van de huurovereenkomst kunnen namelijk groot zijn voor de huurder en één keer te laat betalen staat niet in verhouding tot de mogelijke gevolgen van ontbinding. Dit verandert als de huurder steeds te laat blijft betalen. Belangrijk voor de dossiervorming is dat jij hem wel aanmaant om tijdig te betalen en dat je een bewijs hebt van deze aanmaningen.

Als de huurder een totale huurachterstand heeft van drie maanden of meer is dat in de regel voldoende om de huurovereenkomst te laten ontbinden. Sommige huurders weten dit en besluiten daarom de huurachterstand telkens onder de drie maanden te houden. Die huurders vergeten echter dat het structureel te laat betalen van de huurpenningen, ook voldoende kan zijn voor ontbinding van de huurovereenkomst.

Bij een particuliere huurder moet je een WIK-brief sturen om aanspraak te maken op de incassokosten. Bij zakelijke huurders geldt dat niet, ook zonder het versturen van deze brief maak je aanspraak op de incassokosten.

Advocaat gespecialiseerd in huurrecht

SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte, neem daarvoor contact op. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Emmen, Assen, Groningen, Den Bosch, Amsterdam, Leeuwarden of Den Haag.

Ook interessant

huurovereenkomst opzeggen
Huurovereenkomst woning opzeggen? De spelregels!
huur bedrijfspand verhogen
Huur bedrijfspand verhogen? Zo doe je het goed!