Jij hebt als verhuurder verbeteringen aangebracht in de woning die jij verhuurt en daarom wil je de huur verhogen. Naast de jaarlijkse huurverhoging, waarover je hier meer leest, kan de huur ook worden verhoogd na woningverbetering. Een huurverhoging wegens verbeteringen wordt helaas niet altijd goedgekeurd door de Huurcommissie of kantonrechter. Hoe je ervoor zorgt dat de huurverhoging wél wordt goedgekeurd? Dat lees je hier!
Huurder laat de huurverhoging toetsen
Door woningen te onderhouden of renoveren behouden deze hun waarde en na sommige renovaties/ aangebrachte verbeteringen neemt de waarde van een woning zelfs toe. Als verhuurder wil je de kosten van het onderhoud doorberekenen in de huur. Echter, hierbij moet je opletten want de huurder mag de huurverhoging op grond van de wet laten toetsen door de Huurcommissie of de Kantonrechter Dit verzoek moet wel binnen drie maanden na de verbetering zijn gedaan door de huurder.
Niet al het onderhoud zorgt voor huurverhoging wegens aangebrachte verbeteringen
Helaas kan je niet alle gemaakte onderhoud doorberekenen in de huurprijs. Zo wordt algemeen erkend dat het uitvoeren van onderhoud, of zelfs groot onderhoud, niet mag worden doorberekend in de huurprijs. De reden hiervoor is jij als verhuurder verplicht bent om deze werkzaamheden uit te voeren. De kosten die je daarvoor maakt moet je kunnen opvangen met de huurinkomsten en vormen geen reden voor huurverhoging. Het moet echt gaan om verbeteringen aan het gehuurde, waardoor de huurder prettiger woont.
Check door Kantonrechter of Huurcommissie is niet eenduidig
Bij het beoordelen van de huurverhoging wordt gekeken naar de wettelijke huurprijs en de werkelijk gemaakte kosten. Helaas is vooraf niet altijd goed in te schatten of de huurverhoging wordt toegestaan. De criteria die worden getoetst staan wel degelijk op de website van de Huurcommissie, maar toch worden bepaalde knelpunten vaak vermeden bij de werkelijke toets. Hierdoor is het slecht te voorspellen wat het resultaat van de toets zal zijn en dit kan zorgen voor een flinke financiële tegenvaller voor jou als verhuurder. Woningcorporaties berekenen de huurverhoging door de verhoging gelijk te stellen met het voordeel dat de huurder heeft bij de renovatie of verbetering in de woning.
Tips bij het verhogen van de huurprijs vanwege aangebrachte verbeteringen
Als de huurverhoging niet wordt toegestaan kan dit voor een financiële schadepost zorgen. Daarom is het verstandig om voor het uitvoeren van de werkzaamheden al op deze aandachtspunten te letten.
- Ga voor het uitvoeren van de werkzaamheden met jouw huurder of huurders om tafel zitten. Maak inzichtelijk welk voordeel de renovatie heeft voor hen. Laat zien welke kosten je maakt en welke kosten daarvan te maken hebben met de verbetering van de woning. Probeer om al voor de werkzaamheden overeenstemming te bereiken over de huurverhoging.
- Kost de voorgenomen werkzaamheden en verbeteringen jou veel geld? Overleg met een advocaat huurrecht over de situatie en de mogelijkheden voor huurverhoging na de aangebrachte verbeteringen. Het zou zonde zijn als je het geld dat je in de verbeteringen steekt niet kan terugverdienen.
Advocaat gespecialiseerd in huurrecht in Utrecht
SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Utrecht, Maastricht, Middelburg, Alkmaar, Leeuwarden of Rotterdam.