Wil jij als verhuurder de huurovereenkomst van een woning opzeggen? Er zijn een aantal spelregels waar jij je aan moet houden. Hier lees je welke spelregels dat zijn en hoe je de huurovereenkomst op de juiste manier opzegt! Het is belangrijk om je aan deze regels te houden, doe je dat niet dan kan de huuropzegging ongegrond worden verklaard door de rechtbank.
Het lijkt gemakkelijk, je zou denken dat je de huurovereenkomst ‘even kan opzeggen’. Was het maar zo! De praktijk leert dat tijdige en correcte opzegging, op een juiste manier, van essentieel belang is voor de verhuurder. Als je niet goed uitzoekt aan welke regels jij je moet houden bij het opzeggen, kun je zomaar nog jaren vastzitten aan een huurder. En dat is zonde!
Opzeggen huurovereenkomst woning
Als de huurder niet instemt met het beëindigen van de huurovereenkomst met wederzijds goedvinden, heb je bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd een wettelijke opzeggingsgrond nodig. Bij een huurovereenkomsten voor bepaalde tijd niet.
Er bestaan zes wettelijke opzeggingsgronden. De belangrijkste gebruikte gronden zijn:
- De huurder gedraagt zich niet zoals een goed huurder betaamt, hij veroorzaakt overlast of betaalt de huur regelmatig te laat.
- De verhuurder doet een beroep op het dringend eigen gebruik van het gehuurde.
Heb je als verhuurder geen opzeggingsgrond? Dan kun je de huurovereenkomst voor onbepaalde tijd niet opzeggen.
Zo zeg je de huurovereenkomst van een woning op
- Verstuur tijdig een aangetekende brief aan de huurder waarin je aangeeft dat je de huurovereenkomst opzegt. Vermeld de reden (de opzeggrond/ opzeggronden) voor opzegging hierbij. Verzoek de huurder om binnen zes weken schriftelijk in te stemmen met deze opzegging.
- Zijn er medehuurders? Stuur de medehuurders ook allemaal een brief.
- Er geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Houd bij het opstellen en versturen van de brief rekening met de opzegtermijn die geldt in jouw situatie.
Wat als de huurder niet instemt met de beëindiging van de huurovereenkomst?
Pas als de huurder instemt met jouw opzegging wordt de huurovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigd. Dit betekent dat je actie moet ondernemen als de huurder niet instemt. Als je na zes weken na versturen van de aangetekende brief geen instemming of reactie hebt ontvangen, kan je naar de rechter stappen.
Tip opzeggen huurovereenkomst woning
Bij het opzeggen van de huurovereenkomst van een woning is het belangrijk om je aan de spelregels te houden als verhuurder. Verstuur de aangetekende brief tijdig en zorg ervoor dat je een wettelijke opzeggingsgrond hebt voor de beëindiging. De huurovereenkomst wordt pas beëindigd als de huurder instemt met de opzegging.
Neem voor het opzeggen van de huurovereenkomst contact op met een advocaat huurrecht, zodat je goed geadviseerd aan de beëindiging van de huurovereenkomst start.
Advocaat gespecialiseerd in huurrecht
SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Den Haag, Hengelo, Utrecht, Amsterdam, Zwolle of Rotterdam.