Je verhuurt een bedrijfspand en komt er op een dag achter dat de huurder het pand heeft onderhuurd. Je hebt hier geen toestemming voor gegeven en bent op zoek naar een mogelijkheid om de onderhuur te beëindigen. Hier lees je wat je als verhuurder van een bedrijfsruimte kan doen tegen de niet afgesproken onderhuur.
Deze informatie in dit artikel ziet op de verhuur van een bedrijfspand, de situatie van onderhuur van een woning is anders.
Onderhuur van een bedrijfspand zonder toestemming
Er zijn allerlei redenen waarom een huurder van een bedrijfsruimte deze ruimte wil onderverhuren. De situatie van de huurder verandert bijvoorbeeld of zijn bedrijf heeft het financieel zwaar. Volgens de wet is de onderverhuur van een winkelpand of bedrijfsruimte toegestaan, tenzij er in de huurovereenkomst iets anders is afgesproken. Voor jou als verhuurder is het daarom verstandig om voordat je het pand gaat verhuren al na te gaan of je wilt dat de huurder het pand kan onderverhuren. Sluit je de mogelijkheid tot onderhuur uit? Alleen in uitzonderlijke gevallen kan jouw huurder het pand dan nog rechtmatig onderverhuren. In plaats van een verbod op onderhuur kan je ook een clausule opnemen waarin staat dat de onderhuurder dezelfde huurtermijn krijgt als de huurder met jou heeft afgesproken. Spreek hierover met een advocaat huurrecht.
Verhuurder heeft redelijke bezwaren tegen de onderhuur
Ook als de mogelijkheid tot onderhuur niet in de huurovereenkomst is uitgesloten, is er nog een andere reden waarom het gehuurde niet kan worden onderverhuurd. Dat is als de huurder kan weten dat jij redelijke bezwaren hebt tegen de onderhuur. Hierbij wordt gekeken naar wat de huurder kon aannemen over zowel jou, de verhuurder, als de onderhuurder op het moment dat hij de onderhuur aanging. Misschien is er door de onderhuur een vergroot risico op schade aan het gehuurde of zijn er bijzondere afspraken gemaakt met jou over het verhuurde die door de onderhuur niet nagekomen kunnen worden.
Mijn huurder heeft het bedrijfspand onrechtmatig onderverhuurd
Heb je een clausule opgenomen in de huurovereenkomst en is de onderverhuur daarom niet toegestaan? Of had de huurder kunnen weten dat jij vanwege een goede reden bezwaar hebt tegen de onderhuur? Je kan als verhuurder in actie komen en bijvoorbeeld een vordering instellen tot beëindiging van de onderhuur of zelfs een vordering instellen tot ontbinden van de huurovereenkomst.
Over het algemeen kan je het beste beginnen met een sommatie sturen aan de huurder én onderhuurder waarin je aangeeft dat de onderhuur per direct moet eindigen. De huurder moet zich aan dit verzoek houden vanwege zijn plicht om zich als goed huurder te gedragen. Stopt de onderhuur niet, dan kan je een procedure bij de rechter starten met het verzoek om de ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van het gehuurde te vragen. Als er een boetebeding is opgenomen in de huurovereenkomst kan je ook de boete opeisen.
Advocaat gespecialiseerd in huurrecht
SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Vlissingen, Emmen, Alkmaar, Utrecht, Gouda, Leeuwarden of Den Haag.