Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Onderhuur zonder toestemming. Dit kan je als verhuurder van een woning doen!

onderhuur woning

Je hebt een woning verhuurd en komt er op een dag achter dat jouw huurder de woning heeft onderverhuurd. Hier heb jij geen toestemming voor gegeven en je wilt daarom weten wat je als verhuurder van een woning kan doen om deze onwenselijke situatie te beëindigen! Hier lees je wat jouw juridische positie is en welke stappen je kan zetten om de onderhuur te beëindigen.

Deze informatie ziet op de verhuur van een woning. De situatie van de onderhuur bij een woning van een particulier verschilt van die van de onderhuur van een bedrijfsruimte!

Dit kan je als verhuurder bij onderhuur zonder toestemming doen

Jouw huurder mag niet de gehele woning onderverhuren, tenzij jij, de verhuurder, daarvoor toestemming hebt gegeven. Het is voor een huurder wel toegestaan om een gedeelte van de woning onderverhuren. Hierbij gelden twee voorwaarden: de huurder moet zelf in de woning blijven wonen en daarnaast mag er geen verbod op onderhuur in het contract staan. Als de huurder de woning zonder jouw toestemming onderverhuurt, kan jij vaak de huurovereenkomst succesvol laten beëindigen.

Beëindigen huurovereenkomst bij onderhuur zonder toestemming

Als de huurder de woning verhuurt zonder jouw toestemming, gedraagt hij zich niet zoals een goed huurder zich hoort te gedragen. Dit is een wettelijke grond voor het beëindigen van de huurovereenkomst (door opzegging of ontbinding wegens een tekortkoming). Niet alleen de huurder, maar ook de onderhuurder moet dan de woning verlaten. Vervolgens kan je ook de kosten die je gemaakt hebt claimen. Denk hierbij aan het onderzoek naar de illegale onderhuur, de kosten voor de ontruiming van de woning en de gemiste huurinkomsten omdat je de huur van de woning niet hebt kunnen verhogen toen een nieuwe huurder in het pand ging wonen.

Schadevergoeding na illegale onderhuur

Je kan jouw huurder aansprakelijk stellen voor de schade die je hebt geleden door de onderverhuur. Hiervoor moet je bij de rechter aannemelijk maken dat je schade hebt geleden door de onderhuur waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Als de rechter meegaat in jouw verhaal dan kan de schade worden begroot op een deel van de winst die jouw huurder maakte door de woning onder te verhuren. De schadevergoeding kan groot zijn, er zijn uitspraken geweest waarin de huurder een schadevergoeding moest betalen van meer dan € 10.000,-. Overigens kan de onderhuurder vaak geen boete krijgen, want de onderhuurder is meestal niet op de hoogte van de constructie tussen jou en de huurder.

Advocaat gespecialiseerd in huurrecht

SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Venlo, Kerkrade, Roermond, Zoetermeer, Gouda, Leeuwarden of Den Haag.

Ook interessant

recht op een transitievergoeding
Heeft de werknemer altijd recht op een transitievergoeding?
onderhuur woning
Onderhuur zonder toestemming. Dit kan je als verhuurder van een woning doen!