Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Ontslag tijdens ziekte

Ontslag tijdens ziekte

Zieke werknemer neemt ontslag

Op een gegeven moment neemt deze zieke werknemer ontslag. Het lijkt te mooi om waar te zijn en je bent er maar wat gelukkig mee dat je op deze manier van die werknemer afkomt. Strik erom, eindafrekening opstellen en klaar. Maar werkt het wel zo?

Goed werkgeverschap als zieke werknemer ontslag neemt

Als een zieke werknemer zelf ontslag neemt, komt hij na afloop van de arbeidsovereenkomst niet in aanmerking voor een Ziektewet-uitkering. Het UWV zal van mening zijn dat de werknemer een benadelingshandeling heeft gepleegd doordat hij de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever (die 104 weken duurt) vrijwillig heeft opgegeven en straft dit af door geen uitkering te verstrekken. De zieke werknemer neemt dus een ontzettend groot financieel risico.

Het is aan jou om de werknemer hierop te wijzen en je ervan te vergewissen dat de werknemer dit echt wil en de gevolgen kan overzien. De rechtspraak wijst namelijk uit dat dit als goed werkgever van jou wordt verwacht.

Je zult dus met de werknemer het gesprek aan moeten gaan en hem moeten uitleggen welk financieel risico hij neemt. Het is dan verstandig om de werknemer in de gelegenheid te stellen om zijn opzegging in te trekken. Daarbij is het goed om de werknemer te laten weten dat hij zich kan laten adviseren door bijvoorbeeld het Juridisch Loket. Wat je met de werknemer hebt besproken, zul je moeten vastleggen!

Een personeelsdossier op bouwen bij een zieke werknemer

Voor het personeelsdossier is het belangrijk dat deze vastlegging de werknemer ook bereikt. Volstaan met een mailtje is niet genoeg, stuur die brief eveneens per mail, WhatsApp en aangetekende post. Als de werknemer alsnog bij zijn opzegging blijft, dan is het zaak ook dat goed vast te leggen zodat je juridisch gezien de mogelijkheid dat de werknemer op de opzegging terugkomt, helemaal dicht timmert.

Conclusie: Doe je dit niet goed, dan loop je het risico dat de zieke werknemer die ontslag heeft genomen nooit uit dienst is gegaan en ben je weer terug bij af. Is er op dit moment een zieke medewerker bij jou in het bedrijf en loopt het niet lekker?

Of heb je de indruk dat hij/zij zich weliswaar ziek heeft gemeld, maar dat er eigenlijk iets anders aan de hand is en wil je hierover sparren?

Of ben je erachter gekomen dat een zieke werknemer niet kan werken, maar kennelijk in de weekenden en de avonduren wel kan bijklussen?

We kunnen ons voorstellen dat je de graag eens met een arbeidsrecht advocaat zou willen bespreken. Voel je niet bezwaard en stuur ons een mail (exit@exitwerknemer.nl). We houden zelf onze mail in de gaten, dus dat komt helemaal goed. Kun je niet wachten om onze stem te horen, pak dan nu je kans en schiet een telefonische afspraak in via de volgende link.

Is er een concrete situatie met een werknemer waarvoor je een officiële waarschuwing wilt versturen? Klik dan hier en download onze gratis officiële waarschuwing die je natuurlijk wel zelf dient aan te vullen nu wij helaas geen glazen bol hebben.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld het ontslag of heb je tips nodig om een personeelsdossier goed op te bouwen? Klik dan op deze link en download ons e-book.

Ook interessant

onderhuur woning
Onderhuur zonder toestemming. Dit kan je als verhuurder van een woning doen!
Werknemer ziek Recherchebureau inschakelen
Waarom moet ik een bedrijfsarts inschakelen?