Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Veelgestelde vragen over dossieropbouw

Transitievergoeding bij tijdelijk contract

Klopt het dat als ik een werknemer drie waarschuwingen heb gegeven, ik hem dan kan ontslaan?

Was het maar zo’n feest 😉 Het is geen optelsom van het aantal waarschuwingen, het gaat erom wanneer die waarschuwingen gegeven zijn en waarvoor die werknemer is gewaarschuwd. Om te beoordelen of het dossier dan ontslagproof is, is van belang of het duidelijk was waarvoor de werknemer werd gewaarschuwd en wat die werknemer heeft gedaan naar aanleiding van de waarschuwing. Heeft hij erop gereageerd? Heeft hij de schriftelijke waarschuwing ter harte genomen? Al met al is de optelsom van het aantal waarschuwingen te kort door de bocht.

Moet ik ook een verbetertraject aanbieden als ik al weet dat dat toch geen zin heeft?

De wetgever verlangt dat de werkgever een werknemer de kans biedt om te verbeteren in zijn werk. Dus in beginsel luidt het antwoord op die vraag bevestigend. Het is echter mogelijk om dit anders aan te vliegen. Dit bespreken we graag persoonlijk met je, omdat iedere kwestie weer anders is.

Hoe lang duurt een verbetertraject?

Dat is afhankelijk van wat de werknemer dient te verbeteren. Als de werknemer bijvoorbeeld beter moet communiceren of aan zijn houding moet werken, dan kan onderdeel van het verbetertraject zijn dat een training of zelfs coaching wordt aangeboden. De werknemer moet dan wel de kans krijgen om wat hij leert in de praktijk te brengen. Het verbetertraject kan natuurlijk niet korter zijn dan de duur van die training/coaching. Een gemiddeld verbetertraject duurt al gauw drie tot vijf maanden afhankelijk van de punten die verbeterd moeten worden. En al die tijd lopen de salariskosten en werkgeverslasten gewoon door.

Wat nu als de werknemer inzage in zijn dossier wil?

Dan geef je daar toestemming voor. Een werknemer heeft dat recht in het kader van de AVG. Let er wel op dat je notities die voor intern gebruik zijn (bijvoorbeeld een mail van een collega waarin deze collega persoonlijke ideeën heeft verwoord over de betreffende werknemer) uit het dossier haalt. Die hoef je niet aan de werknemer te geven.

Wie moet het verbetertraject evalueren met de werknemer?

De leidinggevende van deze werknemer zal dat moeten doen en kan dat niet aan de medewerker personeelszaken overlaten. Die mag het gesprek wel bijwonen (wel handig in verband met de verslaglegging), maar alleen de leidinggevende kan beoordelen in hoeverre de werknemer verbetering laat zien. 

Ook interessant

Bedrag-Transitievergoeding
Verwijtbaar gedrag werknemer, maar tóch recht op transitievergoeding
Bedenktermijn-vaststellings-overeenkomst
Bedenktermijn vaststellingsovereenkomst en het schriftelijkheidsvereiste