Verplicht contract met Arbodienst
Als je personeel in dienst hebt, ben je verplicht om een contract met een arbodienst af te sluiten. Doe je dat niet, dan kun je daarvoor een boete krijgen. Daarnaast krijg je door een zieke werknemer te maken met de Wet verbetering poortwachter. Jij als werkgever, maar ook jouw zieke werknemer hebben bepaalde verplichtingen uit hoofde van die wet, zoals het aanmelden va een ziektegeval binnen één week na de eerste ziektedag bij de arbodienst/bedrijfsarts. Ook zul je allerlei formulieren in moeten vullen, zoals een probleemanalyse en een plan van aanpak. De casemanager van de arbodienst helpt je daarbij. De zieke medewerker wordt regelmatig door de bedrijfsarts gezien die dan oordeelt of de werknemer al weer in staat is om het werk op te bouwen.
Speel niet zelf voor dokter
Vaak horen wij van werkgevers dat een ziekmelding niet wordt geaccepteerd. Nu is jou ook vast wel eens door het hoofd geschoten als je een ziekmelding kreeg van een werknemer op maandagochtend dat je dacht, hij heeft gisteren in de kroeg Formule 1 gekeken, ik geloof er helemaal niets van dat hij echt ziek is, maar zo werkt het niet. Je zult de werknemer gewoon ziek moeten melden.
Als de medewerker na een paar dagen nog steeds ziek is, zul je die ziekmelding ook door moeten geven aan de arbodienst. Alleen de bedrijfsarts kan beoordelen of de zieke werknemer al weer aan het werk kan. Dus tot het moment dat deze collega gezien is door de bedrijfsarts kun je hem niet oproepen voor het werk en blijft de werknemer ziek ook al heb jij er andere gedachten over. Pas als je de terugkoppeling van de bedrijfsarts hebt ontvangen, dan weet je of jouw medewerker weer wat kan doen.
Maar wat nu als de werknemer niet naar de bedrijfsarts gaat?
Als de werknemer een oproep heeft gekregen om de bedrijfsarts te komen, is hij verplicht om daarnaartoe te gaan. Het gebeurt wel eens dat de werknemer gewoon niet komt opdagen. En in dat geval weet je dus nog steeds niet of deze medewerker nu wel of niet ziek is en of je van hem kunt verlangen dat hij weer op het werk verschijnt. Dit is natuurlijk behoorlijk irritant.
Wat je dan kunt doen is het volgende:
Je stuurt de werknemer een brief (en zorg ervoor dat deze brief ook echt aankomt bij deze zieke medewerker) met daarin een nieuwe afspraak voor de bedrijfsarts. Waarschuw hem dat als hij niet komt opdagen bij dat consult, dat je vanaf dan het loon gaat opschorten. Hij krijgt dan geen salaris meer uitbetaald totdat hij wel verschijnt. Dit is een drukmiddel om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn verplichtingen nakomt. Gaat hij wel naar de bedrijfsarts, dan betaal je met de gebruikelijke loonronde al het achterstallige loon uit.
Samen sparren?
Heb je binnen je bedrijf een medewerker die om de haverklap ziek is als de “r” weer in de maand zit of meldt iemand zich standaard op maandag ziek en wil je met ons sparren hoe je dit kunt oplossen? Plan dan via deze link direct een gratis gesprek in zodat we met je mee kunnen denken.
Irritante werknemer?
Is er binnen je bedrijf een werknemer die steevast de sfeer verziekt, of erger je je verschrikkelijk aan de werknemer die telkens de kantjes er vanaf loopt en denk je erover om het contract te beëindigen? Download dan ons e-book met gratis gouden tips zodat je geen fouten maakt die je veel geld kunnen gaan kosten.