Direct juridisch advies nodig? Bel 085 773 20 85

Werknemer ziek? Recherchebureau inschakelen! Of toch niet?

Werknemer-ziek-Recherchebureau-inschakelen

Het is de angst van iedere ondernemer om te maken te krijgen met zieke werknemers. Niet alleen geeft dit veel gedoe met betrekking tot de re-integratie, ook is het op voorhand niet duidelijk hoelang een werknemer ziek blijft terwijl het loon doorbetaald moet worden.

Is de werknemer wel echt ziek?

Vaak zijn er ook twijfels of een werknemer wel echt ziek is. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je via via te horen krijgt dat de werknemer die ziek thuis is, in de weekenden aan het werk is of thuis aan het klussen is. Dit terwijl je van de bedrijfsarts te horen hebt gekregen dat de betreffende werknemer gelet op de ziekte niet kan werken. Dit is frustrerend, maar met deze informatie moet je het in beginsel doen.

Verkeerd handelen bij een werknemer die ziek is

Uit een uitspraak blijkt dat een werkgever die met een dergelijke situatie te maken had en de zaak niet vertrouwde nadat hij van collega’s had gehoord dat de zieke werknemer rondom zijn huis aan het klussen was, een recherchebureau had ingeschakeld. Dit bureau voert enige tijd observaties uit rondom de woning van de zieke werknemer.
De kantonrechter vindt het inschakelen van dit bureau veel te ver gaan. Dit is een middel dat volgens de rechter niet lichtvaardig mag worden ingezet. Dit is alleen aanvaardbaar als er zeer bijzondere omstandigheden zijn waarbij tegen de werknemer ernstige verdenkingen zijn gerezen ter zake van ernstige overtredingen, die een onderzoek buiten de werknemer om noodzakelijk maken.

De uitspraak van de rechter

Dit is volgens de rechter niet aan de orde bij een zieke werknemer waarvan je je afvraagt of hij wel echt ziek is. De rechter vindt dat deze werkgever de werknemer met zijn bedenkingen had moeten confronteren. Er had dus een gesprek plaats moeten vinden. Ook had de werkgever een deskundige kunnen vragen of het kluswerk thuis de re-integratie zou belemmeren.
Het prematuur inzetten van het recherchebureau kwam deze werkgever dan ook duur te staan. Naast de kosten die de werkgever had gemaakt, moest de werkgever een bedrag van € 25.000 bruto betalen voor de schending van de privacy van de werknemer.

Werknemer ziek: dit wel doen

Ga bij een zieke werknemer waarvan je je afvraagt of hij wel echt ziek is het gesprek aan. Dit is misschien geen leuk gesprek en ook al zie je er tegenop, plan het in en leg vast wat besproken is. Daarnaast kan het zinvol zijn om een arbeidsdeskundige in te schakelen om te kijken naar de belastbaarheid van de zieke werknemer.

Ook interessant

Dossieropbouw bij disfunctioneren
Dossieropbouw bij disfunctioneren
recht op een transitievergoeding
Heeft de werknemer altijd recht op een transitievergoeding?