Als je een woning hebt gekocht die al verhuurd is, is het opzeggen van de huurovereenkomst niet zo gemakkelijk. Wat zijn de mogelijkheden voor jou als verhuurder om de huur op te zeggen als je de woning bijvoorbeeld zelf wil gaan gebruiken? Hier lees je over de aandachtspunten waar je rekening mee moet houden én dit zijn de mogelijkheden.
Opzeggen huurovereenkomst na aankoop woning met huurder
Het kopen van een pand dat al (deels) verhuurd is, kan interessant zijn voor jou. Op die manier ben je bij de aankoop zeker van huurinkomsten. Maar na verloop van tijd kan jouw situatie veranderen en daardoor wil jij de huurovereenkomst opzeggen. Je wilt vanwege een urgente situatie zelf gebruikmaken van het pand of je hebt een deel van het pand verhuurd en wilt vanwege jouw veranderde gezinssituatie het gehele pand gaan gebruiken. In Nederland is het voor de verhuurder niet gemakkelijk om de huur op te zeggen, wel zijn er mogelijkheden!
Opzeggen huurovereenkomst: wettelijke opzeggingsgrond
Voor het opzeggen van een huurovereenkomst heeft de verhuurder een wettelijke opzeggingsgrond nodig. Er zijn in totaal zes wettelijke opzeggingsgronden.
- De huurder gedraagt zich niet zoals een goed huurder betaamt.
- Er is een opzeggingsgrond die ziet op een uitdrukkelijk voorbehoud dat is opgenomen in de huurovereenkomst, waarin staat dat de woning op een bepaald moment moet zijn ontruimd.
- De verhuurder doet een beroep op het dringend eigen gebruik van het gehuurde.
- De huurder heeft een redelijk aanbod tot het sluiten van een nieuwe huurovereenkomst afgewezen.
- De verhuurder wil de, krachtens het bestemmingsplan, liggende bestemming op het verhuurde verwezenlijken.
- Als het verhuurde een onzelfstandige woonruimte is, die onderdeel is van de woning waarin de verhuurder zijn hoofdverblijf heeft, is er ook een wettelijke opzeggingsgrond. Is dit jouw situatie? Dan moet jij aannemelijk maken dat jouw belangen bij beëindiging van de huurovereenkomst zwaarder wegen dan de belangen die de huurder heeft bij voortzetting van de huurovereenkomst.
Aangeven dat er sprake is van een van deze opzeggingsgronden is niet voldoende. Het is aan jou om het bestaan van de opzeggingsgrond – mocht het tot een procedure komen – te bewijzen.
Opzeggingsgrond dringend eigen gebruik
In veel gevallen wil de verhuurder de huur opzeggen om de woning zelf te gebruiken. Enkel de aankoop van een woning is niet voldoende om aan te tonen dat je de woning nodig hebt voor eigen gebruik. Koop breekt namelijk geen huur! Sterker nog, na de koop moet je schriftelijk mededeling doen aan de huurder.
En in de eerste drie jaar na die mededeling kan je de huur niet opzeggen omdat je de woning dringend zelf nodig hebt!
Advies bij woning kopen met huurder
1. Allereerst is het voor jou natuurlijk van belang om voor de koop al na te gaan of je verhuurder wilt worden.
2. Wil je een woning die verhuurd is kopen, dan vraag je voor het tekenen van het koopcontract aan een advocaat huurrecht om de huurovereenkomst én de feitelijke situatie te beoordelen. Op die manier ben je voor de koop al goed geïnformeerd over de situatie en jouw juridische positie
3. Wil je de ruimte gaan gebruiken voor eigen gebruik, dan kan het lastig zijn om de huurovereenkomst op te zeggen. Je moet het gebruik van de wettelijke opzeggingsgrond goed kunnen onderbouwen. Vraag de huurrecht advocaat om advies.
Advocaat gespecialiseerd in huurrecht
SPRAAQ advocaten adviseert en procedeert landelijk over huur en de rechten van verhuurders. Verhuurders kunnen ons als sparringpartner en advocaat inschakelen bij vragen over de (juridische) situatie rondom de verhuur van een winkel of bedrijfsruimte. Deze ruimte verhuur je in Nederland, bijvoorbeeld in Arnhem, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Zwolle of Hengelo.