neem contact met ons op 085 773 20 85

RETENTIERECHT AANNEMER

Bouwrecht

Alles over RETENTIERECHT AANNEMER

Het retentierecht is voor de aannemer misschien wel het machtigste wapen in een juridisch geschil. Een retentierecht is een bijzondere vorm van het recht om een verplichting op te schorten (zeg: ‘ik ga pas presteren als jij eerst presteert’). Bij een retentierecht gaat het dan om de verplichting tot teruggave van een in het kader van de uitvoering van de overeenkomst verkregen zaak. Het schoolvoorbeeld is daarvan het horloge dat ter reparatie is aangeboden. De horlogemaker mag zeggen: ‘je moet eerst de reparatiekosten betalen en dan pas geef ik het terug’. De aannemer die een huis bouwt heeft dat recht ook. Hij kan zeggen: ‘ik lever pas op (geef je pas de sleutels) als jij aan jouw verplichtingen hebt voldaan (bijvoorbeeld de laatste termijn hebt betaald of daarvoor zekerheid hebt gesteld’).

UITOEFENEN MACHT

Van belang is wel dat degene die het retentierecht uitoefent de macht over de zaak heeft gekregen en die macht niet verloren heeft. Voor de horlogemaker is dat vaak niet zo een probleem. Hij heeft het horloge ontvangen en nog in bezit. Bij de aannemer ligt dat wat moeilijker. Hij moet aantonen dat hij de macht over het gebouw heeft en die macht niet heeft verloren. Als de aannemer bijvoorbeeld het werk in de hekken heeft, er bouwketen heeft staan en hij bepaalt wie wel of niet op het terrein komt is dat niet zo moeilijk aan te tonen. Moeilijker wordt het als de hekken er niet (meer) zijn of tijdens de bouw nevenaannemers aan het werk zijn geweest. In situatie ontstaat vak discussie over de vraag of de aannemer het gebouw nog wel in zijn macht heeft. Geen macht – geen beroep op het retentierecht. Het is daarom zaak er goed op te letten dat het gebouw in de macht van de aannemer komt en blijft. Waak ervoor nevenaannemers toe te laten en als dat niet kan worden voorkomen, laat deze dan alleen toe met toestemming en tijdens de uren dat aannemer zelf ook aan het werk is. Aannemer: blijf de baas op het bouwterrein.

RETENTIERECHT OOK IN FAILLISSEMENT

Het mooie van het retentierecht is dat het tegen een ieder kan worden ingeroepen. Ook tegen de hypotheekhouder en zelfs tegen de curator van de opdrachtgever! De aannemer kan ook tegen hen zeggen: ‘eerst betalen en dan krijg je de sleutels’. Dat maakt het recht zo sterk en daarmee heeft de aannemer een sterk wapen in handen.

ZICHTBAAR UITOEFENEN RETENTIERECHT

Wel is vereist dat het voor een derde zichtbaar moet zijn dat het gebouw nog in de macht van de aannemer is. Daarom adviseren wij om de bouwhekken/keten en de bouwborden niet al te snel te verwijderen. Het moet namelijk niet lijken of de aannemer het werk definitief heeft verlaten. Anders dan bij een beslag hoeft een retentierecht niet in het kadaster te worden ingeschreven. Maar het kan wel en wij adviseren dat ook te doen. Overigens is daar wel de hulp van een notaris bij nodig.

TIP VOOR DE PRAKTIJK

Aannemer let er dus op dat je het retentierecht niet weggeeft. Ook niet door een bepaling in het contract of de algemene voorwaarden waarbij afstand van het retentierecht wordt gedaan.

ADVOCAAT BOUWRECHT

De advocaten van SPRAAQ Advocaten hebben veel ervaring met het op de juridisch juiste manier van inroepen van het retentierecht. Bij vragen kunt u altijd vrijblijvend contact met één van onze advocaten opnemen.

Heeft u een vraag voor ons?

SPRAAQ gebruikt uw gegevens alléén om contact op te nemen.

SPRAAQ logo
Shopping Basket

neem contact met ons op
085 773 20 85

LinkedIn logo
Call Now Button