Als uw klant weigerachtig blijft met de voldoening van uw factuur of facturen of anderszins weigert aan een betalingsverplichting te voldoen en uw de eerste drie stappen van het stappenplan incasso hebt doorlopen zonder dat uw debiteur tot betaling is overgegaan, is het tijd voor incassomaatregelen.
Heeft u als ondernemer een vordering op een zakelijke debiteur, dan geldt de 14 dagen termijn zoals hiervoor genoemd niet. Betaalt uw debiteur uw vordering(en) dan ook niet binnen de overeengekomen betalingstermijnen, dan kan er direct aanspraak gemaakt worden op de vergoeding van de incassokosten. Uitgangspunt is dat daarbij de incassokosten op basis van de wettelijk voorgeschreven wijze berekend moeten worden. In een zakelijke relatie mag echter afgeweken worden van de wettelijke normen en kunnen contractueel (ook in toepasselijke algemene voorwaarden) andersluidende afspraken overeengekomen worden over de hoogte van de verschuldigde incassokosten bij het niet tijdig betalen van vorderingen.
Tip: Bekijk uw algemene voorwaarden eens en controleer of hierin een bepaling is opgenomen over de vergoeding van incassokosten. Een percentage van 15% van de verschuldigde hoofdsom wordt in de rechtspraak snel als redelijk betitelt. Ook is het raadzaam een minimumbedrag (van bijvoorbeeld € 250,-) op te nemen, zodat het ook voor de relatief kleine vorderingen loont om incassomaatregelen te nemen.
SPRAAQ gebruikt uw gegevens alléén om contact op te nemen.
Wij zijn aangesloten bij de geschillencommissie Advocatuur