Verschijnt een gedaagde op de dag waartegen hij in de dagvaarding is opgeroepen om te verschijnen niet, dan zal de rechter eerst toetsen of de gedaagde partij op de juiste wijze is opgeroepen. Is dit het geval, dan verleent de rechter de gedaagde partij verstek en volgt er normaal gesproken een verstekvonnis.
Een verstekvonnis is een uitspraak van de rechter waarbij gedaagde partij niet in het geding is verschenen en geen verweer heeft gevoerd. In bijna alle gevallen wordt de vordering van de eisende partij één-op-één toegewezen en wordt het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard.
Het kan zijn dat hoewel de dagvaarding op de juiste wijze aan een gedaagde partij is betekend, de gedaagde partij plotseling toch op enig moment verrast wordt met het verstekvonnis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gedaagde partij die een aantal weken naar het buitenland is gegaan en niemand verzocht heeft de post van hem waar te nemen. Dan kan het zo zijn dat er een verstekvonnis ligt. Belangrijk bij verstek is dat de gedaagde partij niet in hoger beroep gaat, maar tijdig in verzet komt. De inmiddels veroordeelde partij dient in verzet te gaan door binnen de voorgeschreven (korte) termijn bij de rechter die het verstekvonnis heeft gewezen de oorspronkelijk eiser te dagvaarden middels een verzetdagvaarding. Daarin moeten direct de verweren van de bij verstek veroordeelde gedaagde (de opposant) tegen de vordering van de oorspronkelijk eiser (de geopposeerde) opgenomen worden. Daarmee wordt de oorspronkelijke procedure als het ware heropent en gaat de procedure verder, waarbij de verzetdagvaarding geldt als conclusie van antwoord.
De termijn om in verzet te gaan bedraagt (slechts) vier weken:
Het één dag te laat instellen van verzet zal leiden tot niet-ontvankelijkheid. Het gewezen verstekvonnis blijft alsdan in stand.
Bent u bij verstek veroordeeld, maar wilt u in verzet gaan? De ervaren advocaten van SPRAAQ Advocaten kunnen u helpen. Als gezegd is haast geboden, dus twijfel niet langer en neem met ons contact op. Wij helpen u verder!
SPRAAQ gebruikt uw gegevens alléén om contact op te nemen.
Wij zijn aangesloten bij de geschillencommissie Advocatuur